Hogyan készítem én?

Hogyan készül egy mozaikkép, vagy másnéven fotómozaik?

A számítógép megoldja ezt is - gondolhatjuk -, s épp ezért a legtöbben csak letöltenek egy programot, és uccu neki, ráengedik a gépet a fényképekre. Az eredmény nagy átlagban elkeserítő. Mi ennek az oka?

A képépítés mechanizmusa. A szoftver automatikusan dolgozik, a főképet mozaikelemnyi részekre bontja, veszi ezen elemek átlagolt színét és próbál keresni egy hasonlóan átlagolt háttérképet. Rendszerint nem talál, vagy épp túl keveset.
A program ezután vagy egy kevésbé oda illőt rak be, vagy a jó színű háttérképet sűrűn ismétel. Mindkét eset rontja a végeredményt. Ehhez a módszerhez több ezer különböző színű-tónusú háttérkép szükségeltetik (pl. egy arcképhez rengeteg "bőr színű" képünknek kellene lenni).

Az általam kidolgozott Bervinn-módszer normál fotóalbumokhoz van optimalizálva, már 50-100 kép esetében is elérhető a szép mozaikhatás. Minden képet egyedileg kezelek, s a készítés közben azt tartom fontosnak, hogy a végeredmény jól nézzen ki, egy önálló alkotás legyen a pusztán szoftveres termék helyett.

Normál szoftveres eljárás eredménye

Egyedileg szerkesztett mozaik

A fenti két kép alapja ugyanaz a fénykép, a háttérbe ugyanaz a 120 db gyermekfotó került. A hagyományos módszerrel készített bal oldali mozaik kicsiben még csak mutat valahogy, de kinagyítva már szétesik kép. Ráadásul a mozaikelemk mérete is 1 cm alatti, és az a végső nyomaton már élvezhetetlen lesz. Ezzel szemben a jobboldali mozaikon az elemek 2 cm-nél is nagyobbak, így biztosan felismerhetőek lesznek. Tehát mind a nagy kép, mint az apró részletek élvezhetőek lesznek!

Pár további, kattintásra nagyítható példán keresztül mutatom be a két eljárás közötti különbséget. Bal oldalt a kizárólag szoftveres úton készített képek, jobb oldalt pedig az általam egyedileg szerkesztett mozaikok. Adott kép mindkét variációjánál ugyanazzal a háttérkép állománnyal dolgoztam, ez minden esetben átlagos számú képet jelentett (egy-két százat).

Normál szoftveres eljárás eredménye

Egyedileg szerkesztett mozaik

Én is szeretnék egyedi mozaikot

Én is szeretnék egyedi mozaikot

Én is szeretnék egyedi mozaikot

Én is szeretnék egyedi mozaikot

Én is szeretnék egyedi mozaikot

 

S végül pár mozaikképes történet

Először hadd soroljak fel saját blogomból pár cikket, melyek konkrét példákon keresztül mutatják be egy-egy kép elkészültét.

Mozaikkép madártávlatból
Egy 200x100 cm-es, vászonra nyomtatott, vakrámára feszített mozaikkép elkészítésének története.

Egy esküvő pillanatai egy képben
Egy utóajándék története, mozaikkép a szertartáson és a lakodalomban készült fotók felhasználásával.

Fotómozaik nem csak fotóból
Egy bejegyzés arról, hogy egy mozaikkép nem csak fotóból, hanem logókból, vagy feliratokból, számokból is készíthető.

Méh, méz, mozaikkép
Egy mozaikkép készítése egy méhész számára, a képválogatástól kezdve, a főkép kiválasztásán és retusálásán át a keretezésig.

Mozaikképet a falra! Szó szerint.
Fotómozaik nem csak képként, hanem falra ragasztható tapétaként is készíthető, akár több méteres méretben is.

Fotómozaik: fotókból mozaik
Ebben a bejegyzésben írok ahagyományos fotómozaikkészítés hátrányairól, a főkép retusálásának szükségességéről.

Hogyan készül egy mozaikkép ajándékba?
Általános cikk a fotómozaikkészítésről

Kedvelje Ön is Facebook oldalam, ahol folyamatosan friss információkkal, akciókkal jelentkezem. Köszönöm!